Ugrás az oldal tartalmára

Kúnos Miklós

Hobbijaim

Makett készítés

SSBN-619 Andrew Jackson (Revell 1/200)


Az SSBN-619 típusú tengeralattjáró (fotó a makettről)

Előzmények

A tengerről indított ballisztikus rakétáknak az ellenség saját területén lévő célpontok ellen történő bevetésének gonolata már a II. Világháború idején megfogalmazódott a német hadviselés fejében. A német elképzelés szerint egy V-2 típusú robotrepülőgép és annak indíóállomását vontatták volna egy tengeralattjáróval a megsemmisítendő cél hatótávolságába. Ebből az elképzelésből azonban nem vált valóság.

A német elképzelésekre alapozva az 1940-es évek végén már belekezdtek a tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétarendszerek fejlesztésébe.

Az Egyesült Államok "Polaris" néven ismertté vált tengeralattjáróról indított ballisztikus rakétája nem volt a világ első tengeri telepítésű stratégia fegyvere. 1955 szeptemberében az akkor még Szovjetúnió indított ballisztikus rakétát tengeralattjáróról. Ez majd négy évvel előzte meg az Egyesült államok első rakétájának kilövését.

A világon az első tengeralattjáróról indítható ballisztikus fegyverzet-rendszer 1959-ben állt rendszerbe. Ez az SLBM (Submarine Launched Ballistic Missile) volt.

A U.S. Polaris SLBM, mely egy évvel ezt követően került rendszerbe állításra, viszont technikailag fejletteb és valóban forradalmi fegyver-rednszer volt.

Tengeralattjárók

Az SSBN-619 típusú tengeralattjáró (eredeti fotó)

A világ első SLBM tengeralattjárói a szovjet Zulu-osztályú, dízel-elektromos meghajtású egységek voltak két-két rakétával felfegyverezve. Az 1958-1959-ben szolgálatot teljesítő SLBM-ekhez átalakított vízalatti egységeket az új HOTEL (atommeghajtású) és Gold (dízel-meghajtású) osztályú hajók követték melyek mindegyike már három-három rakétát hordozott. Azonban ezek a hajók csak a feleszínen voltak képesek a rakéta indításra.

Ezzel ellentétben a U.S. Polaris tengeralattjárók mindegyike 16 darab rakétát hordozott és ami nagyon lényeges a rakétákat akkor is ki lehett lőno, amikor a tengeralattjáró teljes egészében a víz alatt volt.

A Polaris tengeralattjáróknak három elhatárolható osztálya volt:

  • 5 db. SSBN-598 George Washington osztályú
  • 5 db. SSBN-608 Ethan Allen osztályú
  • 31 db. SSBN-616 Lafayette osztályú

Minden egymást követő osztálynal, köztük a Lafayette két altípusánál is, jelentős volt az (elsősorban gépészeti módosításokból adodó) fejlődés. Mindamellett Mindhárom osztálynak az alap felépítése ugyanaz volt, ugyanazzal az S5W reaktorművel és a 16 hordozott rakétával

SSBN-619

SSBN: Fleet Ballistic Missile Submarin (nuclear-propulsion) - Ballisztikus rakéta-hordozó tengeralattjáró (atom-meghajtású)

Az SSBN-619 lajstromjelű tengeralattjáró az Andrew Jackson egy a Lafayette osztályú Polaris elnevezésű ballisztikus rakéta-rendszerrel ellátott hajók közül.

Technikai adatok
Vízkiszorítás (tonna): 17 764 (felszínen) – 18 750 (lemerülve)
Hossz (m): 170,7
Szélesség (m): 12,8
Merülés (m): 10,8
Sebesség (csomó): 20 (felszínen) – 30 (lemerülve)
Meghajtás: S5W típusú nyomottvizes természetes hűtésű reaktor a csavartengelyt meghajtó két redukciós turbina számára
Fegyverzet: 16 db. Trident IC4 tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta
4 db. 533mm-es orrvetőcső az ismeretlen számú, csőből indítható eszközök számára
Személyzet: 133 fő
Elektronikai felszereltség: BPS-15A felszíni felderítő radar
WLR-8(v) ESM rednszer
BQQ-6 szonár
BQS-13 szonár
BQS-15 szonár
BQR-19 szonár
BQR-23 vontatott kábelszonár
hírközlési és navigációs rendszer

Fotók a makettről:

SSBN619 tengeralattjáró (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről) SSBN619 tengeralattjáró belső felépítés (fotó a makettről)

Ugrás a lep tetejére