Ugrás az oldal tartalmára

Kúnos Miklós

Hobbijaim

Makett készítés

Tiger Type-I


Német Tigris dioráma (fotó a makettről)

Első makettem mely 1992 telén készűlt és megalapozta makettes "pályafutásomat".

Érdemes megemlíteni, hogy a dioráma alapja is saját készítésű. Az utca szint, illetve a háttérben látható kerítés is gipszből készűlt majd a macskakő-mintázatot egy kézi gravírozó géppel "rajzoltam" az alapra.


A német Tigris Type-I rövid történelmi háttere:

A Panzerkampfwagen VI Ausf. E (Pzkw VI) egy Németországban a II. világháború alatt kifejlesztett és használt nehézharckocsi volt. A harckocsira a Tiger (Tigris), majd a Tiger II megjelenése után a Tiger I megnevezést is használták. A kifejlesztését a PzKpfw. IV-esnél jobb szövetséges és főleg szovjet tankok teljesítményének felülmúlása motiválta. A németek 1940. májusában kezdték megkonstruálni nehézharckocsijukat. Több cég mellett két fő versenytárs harcolt a megrendelésért. A Henschel és a Porsche is elkészítette prototípusát, a tornyot mindkettőhöz a Krupp tervezte. A Henschel jobb teljesítményt nyújtott, és az ő modelljüket egyszerűbb volt iparszerűen előállítani is. Ám a háború elején indult tervezés nem tette lehetővé a harctéri tapasztalatok teljes körű hasznosítását. Ezért, valamint a gyártás egyszerűsítése céljából a testet és a tornyot is függőleges falakkal készítették, de mivel páncélzatának vastagsága nagyon nagy volt, nem vált könnyen sebezhetővé. Ebben az időben a háború legerősebb páncélosa volt, 88 mm-es lövege hatalmas tűzerőt képviselt. Nagy hátrányt jelentett, hogy ekkor nem állt rendelkezésre megfelelő dízelmotor, a benzines megoldás miatt kicsi lett a hatótávolsága, s a motor nehezen viselte a terhelést is. Széles lánctalpai miatt a vasúton való szállítása is körülményes volt. Ennek ellenére félelmetes fegyvernek bizonyult, egy Tigris megsemmisítéséhez 5 M4 Sherman, illetve 8 T-34-es elvesztésével számoltak. A németek fő veszteségei motorhibából, illetve üzemanyaghiányból következtek. A Tigrist 1944-ig gyártották.

Német Tigris dioráma (fotó a makettről) Német Tigris dioráma (fotó a makettről) Német Tigris dioráma (fotó a makettről)

Technikai adatok:

Álltalános adatok:
Hossz (m): 8.45
Szélesség (m): 3.72
Magasság (m): 3.14
Súly (t): 57
Személyzet: 5 fő
Páncélzat és fegyverzet:
Páncélzat (mm): 25 - 1000
Elsődleges fegyverzet: 88mm KwK 43 L/71-es harckocsiágyú
Másodlagos fegyverzet: 2x7.92 mm MG géppuska
Mozgékonyság:
Motor: V12-es Maybach HL 230 P45 515kW 700LE
Sebesség (km/h): 42
Hatótávolság (km): 195
Felfüggesztés: torziós rugó

A Tigris belső felépítése:

A Német Tigris belső felépítése (fotó a makettről) A Német Tigris belső felépítése (fotó a makettről) A Német Tigris belső felépítése (fotó a makettről) A Német Tigris belső felépítése (fotó a makettről) A Német Tigris belső felépítése (fotó a makettről) A Német Tigris belső felépítése (fotó a makettről) A Német Tigris belső felépítése (fotó a makettről) A Német Tigris belső felépítése (fotó a makettről) A Német Tigris belső felépítése (fotó a makettről) A Német Tigris belső felépítése (fotó a makettről)

Ugrás a lep tetejére